onsdag 29. april 2009

Ph:s lilla set


Jag fick en beställning av en av mina bloggläsare, ett BB-kit med färgerna turkos och orange. Vi bollade en del fram och tillbaka och kom fram till en kombo som jag nog inte kommit på av mig själv men som blev så otroligt läcker! En omlottbody i turkost kanintyg med kantband i orange. Byxor i orange velour och mudd. Och som grädde på moset (hur heter det på svenska egentligen?) en filt med kanintyget, orange velour och turkosa kantband med sömmar i orange. Kombinationen av färgerna blev chockerande snygg! Det måste jag väl få säga när idén inte kommer från mig?
Om ni minns det förra BB-kitet vågade jag kanta filten då det var två lager trikå. Det gick ju som på räls så jag testade det igen trots att det nu var trikå och velour vilket jag tidigare haft lite jobbiga erfarenheter med. Det gick otroligt bra! (Så nu är jag botad från min fobi mot att kantbanda tjocka filtar!)


Mönster:
Omlottbodyn, ändrat och omgjort mönster från Ottobre 6/07. Byxor är eget och filten behöver man ju knappast ett mönster till.

Material:
Turkost kanintyg från JNYdesign (du har väl inte missat att nya färgställningar är på väg in?)
Orange velour från Sundbybergs Textilcentrum.
Orange interlock från Hilco till kantband, inköpt från Nea Nobelle.
Orange mudd till byxorna från Stoff och Stil.
Turkos interlock till kantband från Swelogent.

Mysigt:
Som alltid att sy BB-kit. Att kantbandningen blev så bra trots tjockleken. Och sen längtar jag efter nya kanintyger. Detta habegär, att det aldrig slutar?

mandag 27. april 2009

Kjolig och solig!


En Gekko till en Gekko! Jag har sytt till mig själv, det börjar nästan bli en vana (och då tänker jag på halvfärdiga denna och denna välanvända sak)!!
Jag och Syserine hade sydag, en hel dag ägnat åt nästan bara sömnad (och rätt mycket snack). Min tanke var att jag bara skulle sy åt mig själv, inga beställningar och helst inte ens nåt till barnen. Med facit i hand blev det nästan så. En kjol och en sminkpung till mig och sen en sminkpung i födelsedagspresent till en kompis.

Kjolen är i ett lite tunnare jeanstyg i höftmodell, den har dragkedja mitt bak och nederkanten är avslutat med ett tunt bomullstyg från Tilda. Som detalj har den en liten brosch i samma tyg och linningen på insidan är i samma tyg, precis en sån detalj som gör att det känns lyxigt att ta den på sig. Det syns inte men ger ändå det lilla extra.

Mönstret är helt eget, baserat på mina mått och med hjälp av min mönsterkonstruktionsbok. Den hänger på höfterna så jag utgick från måttet där jag vill den skulle hänga, sen gjorde jag fyra våder med trådrak mitt fram och mitt bak, i grundmönstret konstruerade jag insnitt fram och bak som jag sen flyttade och därefter ställde jag ut våderna.

Mönster:
Eget

Material:
Jeanstyg från gömmorna, Tildatyg från Panduro

Mysigt:
En härlig sydag med Syserine, tack! Och kolla hur gulligt i vägen mina barn är när jag försöker fotografera, jag misstänker att jag inte är ensam om det?

lørdag 25. april 2009

Rosa på riktigt

Gullklumpen poserar för en gångs skull!


För ett tag sen bad Gullklumpen mig att sy en rosa hästtröja, jag undrade genast om rosaåldern börjat nu, den har nog det!
Numera pratar hon mycket om rosa, och om glitter. När jag skulle sy ett gäng rosa muddbyxor till Lilla W hade jag egentligen inte tänkt sy till Gullklumpen samtidigt. Hon råkade dock se den växande högen av rosa och sa genast: "Mamma, jag vill också har rosa byxor, kan du sy det till mig?" I kombination med stora ögon och huvudet på sned var jag inte så svårövertygad. Det var inte så svårt att få henne att testa de sen!

Det roliga är att byxorna matchar jättebra med en tröja jag sydde till henne för evigheters evigheter sen (vilket betyder efter att jag köpte overlock och coverpro men innan jag skaffade kantbandaren). Annars har vi inte så mycket som matchar rosa så det blir väl till att sy mer... Jag ser för mig en tröja eller tunika i ett blommigt Hilcotyg med bl.a cerise i som jag nyligen fått vantarna i. Eller kanske fuchsia kaniner från JNYdesign. Undrar om inte de lila elefanterna från Jofotex fungerar också? Sen är det förstås fint med bruna toner till också.

Mönster:
Mitt vanliga muddbyxemönster. Str från 0-3 år till Lilla W. Gullklumpen fick str 98.

Material:
Cerise Hilcovelour, finns hos Nea Nobelle och Tygpyssling.
Matchande mudd från Stoff och Stil.

Laddningen till Lilla W

Mysigt:
Att jag får så mycket beställningar från Lilla W. Och sen förstås att Gullklumpen förstått att jag syr hennes kläder och lägger egna beställningar!

onsdag 22. april 2009

Glad glad glad!


Idag är en dag att vara glad!
1. Mamma ringde och berättade att Stoff och Stil öppnar i Trondheim!
2. Mitt soliga BB-kit mottogs med glädje!
3. Om man handlar för mer än 100 kr i Lilla W:s webshop får man en Gekkopryl på köpet!

Det är nummer 3 detta inlägget är tänkt röra sig om. Jag berättade för ett tag sedan att jag sydde snusnäsdukar som skulle vara med i en kampanj. Nu kan du läsa mer om kampanjen på Lilla W:s hemsida. Det går tyvärr inte att direktlänka men det står om den på förstasidan så det går nog att hitta till erbjudandesidan.
Jag har alltså sytt ett otal snusnäsdukar och även mängder av multimössor. Nu finns de alla hos Lilla W!

Snusnäsdukarna är sydda i mitt blåblommiga retrotyg och i det brunprickiga tyget, båda är stora favoriter. De är avslutade med rullfåll och är fyrkantiga.

Multimössan är som en buff, en cylinder som kan vikas till mössa på olika sätt och även användas som pannband, halsduk eller varför inte runt handleden? Den är sydd i ett stretchigt lycratyg som Thea hjälpte mig att få tag i från Jofotex i höstas. Tack!
Egentligen skulle jag haft bilder av multimössan i användning, jag får återkomma! Om inte en vänlig läsare vill skicka någon bild vill säga? Mina barn har en förmåga att inte fastna på bild med mina alster på sig. Mille springer för fort och Gullklumpen vill helst se kamerans skärm.



Brunvitt och rödvitt till Cacau



Som jag berättat tidigare säljs Gekko även på Cacau i Örebro. Strax före påsk lämnades den första större leveransen in och här kommer några av alstren i bloggen. Ugglebyxor i två olika färgställningar och tunikor i härligt mjuk stretchfrotté. Jag ser för mig att de röda ugglebyxorna kan vara riktigt snygga tillsammans med den röd-vitrandiga tunikan!

Byxorna är i en lite annan modell än mitt vanliga muddbyxemönster. De är lite mer åtsittande och passar perfekt till bebisar! De går från storlek 50/56 till 74/80. Jag sydde några olika i samma mönster till Mille när han var mindre, de här var riktiga favoriter!

Tunikan är rätt utställd och har vit mudd i armöppning och halslinning. Tanken är att den kan användas som klänning först och sen rätt länge då den är snygg även i kort modell. Stretchfrottén är så mjuk! Vi hade länge en sovpåse till Mille i samma tyg fast med vit-brunbeige frotté från samma leverantör.


Mönster:
Eget både till byxorna och tunikan. För liknande mönster till tunikan kan man använda t.ex Meedom form 1,5. Mitt mönster har dock mycket djupare skärning i armöppningen och axelsömmen har en lite annan skärning. Sen är det mycket mer utställt. För samma sorts byxor skulle jag tro man kan använda bebisbyxmönster t.ex från Ottobre 1/09 (fast det har jag inte testat) eller 5/06.

Material:
Uggletyget är en nyproduktion av ett Fixtyg från sjuttiotalet, finns hos Jofotex.
Stretchfrottén kommer från Swelogent. De har tyvärr inte kvar den i sin katalog längre.
Mudd från Stoff och Stil.

Kul:
Att Katia på Cacau var så snäll att hon skickade en bild av kläderna där de hänger bakom disken i butiken. Visst ser det coolt ut? Det ger en liten kick! Alla kläderna är Gekko, resten kommer i bloggen när jag hinner redigera bilderna!

mandag 20. april 2009

Somrigt gult BB-kit




Vilken mysig beställning! En före detta kollega av mig som nu väntar barn nummer två. Till ettan har jag fått sy en velourhoodie vid ett tidigare tillfälle. Nu undrade hon (kollegan alltså) om jag ville sy ett BB-kit till den kommande bebisen. Klart jag ville! Hon ville ha en mössa istället för byxor och undrade även om det gick att få matchande dockutstyrsel i form av filt och mössa. Som jag förstod det är docksakerna tänkt till storasyster. Jag toppade beställningen med en liten överraskning, en liten dockkjol till storasyster. Lillbebisen lär ju få så mycket ändå!

Kitet är sytt i det gula elefanttyget. Filten är denna gången sytt med naturvit underbart mjuk Hilcointerlock på den ena sidan och både filten och bodyn är kantade med samma interlock. Det blir nog nästan snyggare med kantad filt än med vändsydd. Jag testade ju att göra det inför Milles födelse men svor mig genom hela sömnaden (läs här om du vill veta mer). Nu tänkte jag att jag skulle testa igen. Jag har ju använt Coverproen rätt mycket sen dess och nu var det dessutom inte lika tjockt då det inte är velour. Det blev perfekt! På första försök, helt utan strul!

Dockans filt är vändsydd med en dekorstickning en bit in på filten. Dockkjolen har resårkanal överst och fåll nederst. Omlottbodyn är sytt på mitt vanliga sätt och är en variant av ett Ottobremönster. Babymössan är fodrad med en tunn naturvit bomull/lycra med bra elasticitet.

Mönster:
Ottobre 6/07 med ändringar framför allt i grendelarna. Övrigt är egna mönster.

Material:
Gul elefantinterlock och naturvit bomull/lycra från Jofotex, naturvit interlock till filt och kantband från Hilco.

Mysigt:

Att få äran att sy BB-kit till en kommande liten bebis.
Sen blev jag så glad över att det gick så problemfritt att kantbanda filten, efter denna har jag sytt ytterligare en filt, denna gången med velour och det gick hur bra som helst.

?:
Passar mössan? Just storlekar på mössor är inte helt lätt.
Gillar storasyster dockkläderna? Hoppas!

fredag 17. april 2009

Pösiga leggings


Förjulstiden är väl precis vad vi alla vill tänka på dessa härliga vårdagar eller hur? ;-)
Saken är att precis före jul hade jag många beställningar, rätt många var specialbeställningar från Lilla W. Mor- och farföräldrar som ville skämma bort barnbarnen lite extra med snygga kläder från något känt märke och sen kastade in okända Gekko på toppen. Det är väl härligt?

Detta var en beställning på pösleggings i velour i storlek 104. Det ena paret skulle vara i beige eller grönt och det andra i svart om jag minns rätt. Jag hade ingen beige men väl svart och grönt. Problemet var bara att jag hade 5 cm för lite av den svarta! Det går ju inte. Vad tur är skulle jag och Syserine ha en shoppingträff som råkade inkludera en tygbutik så det löste sig snabbt. Och jag fick en mysig prat- och shoppingdejt på kuppen.

Material:
Grön velour från gömmorna. Svart velour från Calletex i Marieberg utanför Örebro.

Mönster:
Mitt eget mönster på pösiga leggings med bred resår i midjan och halvbred resår i bensluten. Storlek 104.

Mysigt:
Att någon för mig helt okänd människa står i en butik med massor av fantastiska kläder och sen väljer att låta lilla mig sy upp speciellt för att matcha.

Konstigt:
Att sitta här mitt i ljuvliga våren och prata om förra julen. Ingen julkänsla här inte! Tur det kanske...

Nya kaniner och ljuva moln!



Jag längtar!
Har ni kikat in hos Jenny på sistone och sett vilka härliga nya tyger som kommer? Först en ny omgång kaniner i nya färger, måste ha! Bilder av kaninerna finns här. Och sen får vi moln! Jag suktar efter det tyget, jag har redan massor av planer! (Molnbilden har jag helt fräckt snott från Jennys blogg)

Sen tänkte jag tipsa om att man kan vara testfamilj för Jennys hösttkollektion!

Jag tog förresten ett kort men intensivt påsklov, inför påsklovet sydde jag mängder men min hjärna har nog fortfarande påsklov för jag har inte kommit för att blogga om det. Det kommer nog snart i en blogg nära dig...

søndag 12. april 2009

En tipspromenad

Jag har varit lite skeptisk till olika utmaningar som florerar i bloggvärlden. I andra bloggar passar de ofta rätt bra in och då är det rätt kul att läsa men tanken med min blogg är att den ska vara lagom personlig fast anonym och att den ska röra sig om att sy i första hand.

Nu fick jag en helt färsk och ny utmaning av Retro Elephant. Vilken ära! Hon startar en ny utmaning och jag är en av de fyra hon vill skicka den vidare till! Utmaningen är helt syrelaterad och precis i min stil så jag tackar förstås ja!! Jag tror inte att hon hade gett utmaningen något namn, jag väljer att kalla den för tipspromenad men det gör man väl som man vill om!

Målet med själva utmaningen är att sprida kunskap och dela med sig av eventuella knep och trix när det gäller sömnad. Nu har du chansen att lära dig något nytt!

Du som blir utmanad skall:
1. Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.

2. Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

Jag utmanar: Naíma, Anki, Ottopippi och Mustafa
Alla är duktiga och inspirerande och jag har aldrig träffat någon av er så jag har inte redan fått massor av tips av er! ;-)

1. Jag är rätt prylgalen så frågan är hur jag ska begränsa mig...

--Jag har en resårträdare som är guld. Den har en ögla ytterst där man nyper fast resåren. Sen har man en lång böjlig men styv vajer som man trär genom kanalen. Det blir bäst om man skjuter ifrån sig och inte drar resåren mot sig. Kanon! Den är av märket Pony och jag har köpt den från Swelogent men den borde finnas lite varstans. 



--Sprätt! Jag skulle inte klara mig utan en bra sprätt. Jag har bl.a en Prymsprätt som jag köpt från Bibbis Textil. Jag tror den kostade 23 kr och den är guld! 

--Små saxar överallt! Jag har tre symaskiner och kanske 5 småsaxar till att klippa trådar och liknande. En vid varje symaskin och sen ett par extra för att de får vingar...

--Sen kommer jag inte ifrån att kantbandsapparaten och min coverpro ger en extra touch i syvardagen, för inte att tala om overlocken!

2. Sömnadstipset då:
När jag syr på muddrundlar eller syr resårkanal med overlock i midjan på byxor eller en kjol börjar jag sömmen i sidan så att den överlappande sömmen inte syns så väl mitt bak. En liten grej som jag tycker ger ett snyggare slutresultat.

onsdag 8. april 2009

Begreppsförvirring

Det är nog inte alltid så lätt att växa upp i en tvåspråkig familj när språken är så lika som norska och svenska. Inte om språken är väldigt olika heller förstås men då är kanske svårigheterna annorlunda? '
Gullklumpen har till exempel lite svårt med ordet nyckelpiga. Om jag säger det norska ordet för det, marihöne, tittar hon lite argt på mig (med sin berömda rynka mellan ögonbrynen) och säger förebrående: "Mamma, det är faktiskt en igelkott!"

Begreppen igelkott/pinnsvin och marihöne/nyckelpiga ställer alltså till lite förvirring i vår familj och för att bota på det måste Gullklumpen förstås få en tunika med en tryckt nyckelpiga på! Och så kan vi dansa till Long Kalsongs "Vi är en nyckelpigaliga" samtidigt! (Svensk barnvisa för den som inte visste det)



Vadå Tryckt nyckelpiga undrar du kanske nu?
Jajamen säger jag då! I mitt stall ingår numera utrustning för att göra screentryck. Redan sommaren 2007 när jag av ren slump lärde känna Jenny i ett bröllop blev jag grymt sugen på att kunna trycka själv. Och att Thea gjort det ena snygga trycket efter det andra har ju inte direkt minskat min önskan! Nu äntligen kan jag! Detta är mitt andra tryck, det finns en nyckelpiga till som kanske ska få bli en brun tröja till Gullklumpen. Eller så blir det ett ufo... Det beror på hur overlocken är trädd.

Mönster:
Eget i storlek 98. Det är till en början Meedoms grundmönster form 1,5 i storlek 92. Sen har jag ändrat ärmringningen in absurdum, flyttat axellinjen, ändrat form och djup på halslinningen, ställt ut och förlängt sidorna, you name it. Jag kallar det mitt eget. Men grunden är alltså från Meedom.

Modell:
Rött kantband i interlock i halslinning, ärmöppningar och nederkant. Nederkanten är rynkad genom att maxa differentialmatningen på Coverproen till 2,25.

Tyg:
Mörkgul velour (åt det brandgula hållet) från Swelogent. Röd interlock från Jofotex till kantband.

Färdig?
Nja, Gekkolappen saknas. Jag vet inte helt varför...

Otroligt kul:
Att få göra ett screentryck från grunden själv. Jag satt och mös och ritade min nyckelpiga häromdagen, hur kul som helst!

Tack:
Jenny och Thea för att ni inspirerat mig att skaffa tryckutrustning och tack Thea för dina pedagogiska förklaringar!


Tips:
Haha, redan så här tidigt i min tryckkarriär tror jag mig kunde komma med ett tips. Jag skulle tro att alla erfarna redan tänkt tanken men yppar den ändå: Jag tejpar fast (eller limmar nästa gång) till skärmattan! Min tanke är att om jag passar den färdigklippta tygbiten exakt med strecken och vet med mig att schablonen ligger perfekt i ramen kan jag sen passa ramens kantar till skärbrädans raka linjer för att säkerställa att trycket blir rakt. Någon som hänger med? Finns det kanske nåt bättre sätt?

tirsdag 7. april 2009

Puderrosa


Det är rätt roligt att sy på beställning för jag får verkligen sytt saker som jag annars inte skulle ha kommit på att sy själv! Denna gång var det en kund som kom förbi Lilla W och undrade om de hade rosa dreggelscarves. Det ledde till att jag fick gå runt på Syfestivalen i helgen och inhandla nya färger till mitt tygförråd, inte illa!

Scarfen har ljust babyrosa velour på baksidan och den mjukaste interlock från E-slöjd på framsidan. För att sätta min egen touch på den har jag sytt fast ett matchande rosa band med gröna blommor på bredvid Gekkolappen. Visst blev det fint? Nu hoppas jag bara att kunden gillar det! Och att det blev rätt rosafärg?

Mönster:
Eget

Material:
Rosa trikå från E-slöjd, puderrosa velour från Syfestivalen.

Roligt:
Att bandet passade så fint i färgerna, jag var helt enkelt tvungen att sy dit det!
Och sen var ju Syfestivalen helgens stora händelse! Jag fick hänga med andra som är precis lika tyggalna som jag, klämma, känna och inte minst köpa tyger i alldeles för stora mängder och dessutom njuta av picknick i solskenet!

mandag 6. april 2009

Turkosa flodhästar till Lilla W

Här har det blivit några stycken klänningar/tunikor i det sköna flodhästtyget. Jag har tidigare sytt en tunika i samma modell till Gullklumpen i orange frotté. Tunikan kan användas som lång tunika eller kortare klänning och Gullklumpen kan fortfarande ha den jag sydde till henne för ett drygt år sedan. Nu fungerar den perfekt som tunika till ett par jeans, då var den en härlig klänning.

Modellen har raglanskärning och korta ärmar med en del rynk till kantbandet. Även nederkanten är kantad med massor av rynk vilket ger den en skön form då den rundas av inåt lite. Rynket återkommer även i halslinningen som är riktigt stretchig.

Jag sydde klänningen i fyra storlekar till Lilla W. Den minsta storleken, 0-6 månader fick ett sprund med tryckknapp i den ena bakre raglanskärningen, de större har vanlig halsöppning med mycket stretch.

Tips:
För att få till rynket kantar jag med muddväv från Stoff och Stil, kantar med kantbandsapparat på vanligt sätt men ställer differentialmatningen på max, 2,25. Jag testade först att göra så med interlock men den är nog för lite stretchig och det blev inte alls samma rynkeffekt. Så nu har jag en provtunika hemma utan rynk, ska se om jag får bloggat om den också. Precis samma mönster utan rynk gav ett helt annat utseende, förstås! Hur mycket det drar ihop sig beror nog mycket på vilka tyger man använder. På frottétunikan hade jag en differentialmatning på 0,75 till nederkanten och samma sorts mudd och den drog ihop sig jättefint. Så det bästa är nog att testa sig fram lite innan man kör skarpt.

Mönster:
Eget men det är inte så klurigt att fixa själv! Ta ett raglanmönster du är nöjd med. Om du har mönster med kort arm använder du det, annars förkortar du den och gör ärmsömslinjen lite rakare (en lång arm smalnar oftast av direkt medan en t-shirtsärm är vidare, kolla i ett Ottobremönster om du inte förstår vad jag menar, eller i Meedoms grundmönsteröversikt)
För att ställa ut en tröja till en tunika eller klänning kan man antingen följa linjerna på ett mönster du använt tidigare och är nöjd med eller så klipper man upp mönstret och kilar ut det. (Jag ska se om jag får till en bild på det!) Det är alltid bra att jämföra med plagg man redan har och gillar.

Material:
Behöver jag ens säga det? De underbara mjuka turkosa flodhästarna kommer från Jofotex, mudden är aqua från Stoff och Stil.

fredag 3. april 2009

Randig husvagnströja till Gullklumpen



Den som känner Gullklumpen ser kanske att denna tröjan inte syddes igår!? Jag upptäckte att en av storfavoriterna i Gullklumpens gardrob inte finns med i bloggen, knasigt!

Tröjan syddes i september och har en detalj som jag i vanliga fall har svårt att få till. Ett symaskinsbroderi! Det gjordes som ett joint venture av Stratus och JNYdesign. Stratus ritade den lilla och underbart söta husvagnen medan JNYdesign stygnsatte den. Sen fick jag välja färg och lägga en lagom tygbit in i symaskinen. Medan symaskinen gjorde jobbet och sa till om vi skulle klippa eller byta tråd kunde jag klippa till resten av tröjan. Otroligt smidigt! Det vore egentligen kul att ha en broderingsmaskin själv men det blir nog inte nu.

Nejdå, det vita brodyrmellanlägget ska inte vara där! Jag fotograferade den innan jag tvättat bort brodyrmellanlägget (eller rev jag bara av det? Jag minns inte...), sen fastnade tröjan aldrig på bild igen. Nu är den mycket välanvänd och på gränsen till för liten. Frågan är om inte Mille snart kan ha den! Det är ju fördelen med att ha så tät mellan barnen, kläderna hinner inte samla damm hemma hos oss.

Material:
Röd-orangerandig Eisertrikå, såååå mjuk och skön! Orange Hilcomudd.

Tack:
Till Jenny och Stratus som lät mig ta del av deras utrustning och kunskap! Det är så kul när man får gjort nåt som i vanliga fall inte skulle vara möjligt!

Myspys:
Just denna tröjan är så varm och skön i färgerna och bara så mjuk och följsam i tyget, den är en riktig favorit!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no